Projecte d’Apadrinaments al Brasil i COVID-19

En pocs dies, a São Miguel do Guaporé han passat de no tenir cap persona contaminada pel COVID-19, a tenir-ne unes 460 a finals de la primera setmana de juny.

Pel que ens han informat tant els Claretians d’aquella comunitat com els cooperants d’Enllaç Solidari, el contagi va arribar sobretot per dos camins. Un, a través dels mateixos treballadors de la sanitat pública. L’altre, a través de l’escorxador industrial que hi ha al municipi.

Tant l’Alcalde com l’Autoritat Judicial local van decretar, a finals de maig, quinze dies de tancament de l’escorxador i d’altres activitats laborals. Una mesura que es pot allargar, si cal. El Govern de l’Estat de Rondônia ha fet arribar al municipi reforços en l’àrea de la sanitat pública. De moment, la gran majoria de casos confirmats no són greus, i han calgut poques hospitalitzacions.

Entre les famílies dels infants apadrinats no hi ha, de moment, casos de contagi ni de mort. Possiblement perquè es tracta, en la seva majoria, de famílies sense un treball fix. Sí que la paralització de l’activitat econòmica fa augmentar les dificultats per a la gran quantitat de persones que viuen del treball informal o del sou diari sense cotització a la seguretat social.

A municipi veí de Seringueiras, en canvi, on Enllaç Solidari hi té un centenar d’infants apadrinats, els contagis han estat molt pocs i es va fent un treball de conscienciació de les mesures preventives.

Tot i que Enllaç no hi tingui una activitat directa, amics i col·laboradors ens han fet arribar la preocupació per les aldees indígenes de la regió, especialment perquè ja hi ha hagut contagis i algunes morts. Les distàncies i les dificultats d’accés, així com han estat un fre per a l’arribada del contagi, també dificulten la prevenció i l’atenció adequada als malalts.

2020/06/09

 

Comments are closed.