Foc a l’Amazònia i al Pantanal

Una de les coses que no s’obliden de la vida a la missió de Gujará-Mirim (Estat de Rondônia, a l’Amazònia occidental del Brasil) és el fum que ens envoltava cada any durant cinc o sis setmanes entre setembre i octubre. Fum dels focs per cremar els trossos de selva que s’havien tallat uns mesos abans o per netejar les pastures esperant que l’estació de pluges fes néixer herba tendra.

És un costum que ve de molt lluny. El treball lent i constant a les comunitats de base ha aconseguit que els petits agricultors prenguin consciència del valor que té preservar la natura i el bosc tropical. L’IBAMA (Institut Brasiler del Medi Ambient) feia també una feina molt bona. Però hi ha el latifundi, que no té por de les multes de l’IBAMA, es riu del que ara anomenem tenir cura de la creació o de la Casa Comuna i sempre té polítics al darrera que el recolzen. I cada any necessita cremar més per tenir grans espais per plantar-hi soja o per engegar-hi milers de caps de bestiar a pasturar. I en pocs anys deixa terres ermes i aptes per a l’erosió, on la selva trigarà segles a recuperar-se o potser no es recuperarà mai més.

Aquests darrers anys les àrees destruïdes pel foc han augmentat. A mig setembre un company nostre de Seringueiras (Rondônia) ja es queixava de l’intens fum que s’hi respirava des de feia dies. I hi ha una novetat molt greu: el foc està cremant també el Pantanal: una àrea humida amb una gran riquesa i varietat de flora i fauna, habitada secularment tant per pobles indígenes com per petits agricultors i criadors de bestiar.

La Conferència Episcopal del Brasil (CNBB), a través dels bisbes de la regió del Pantanal, que abraça part de l’Estat de Mato Grosso i Mato Grosso do Sul, a l’Oest del Brasil, mostren la seva indignació i preocupació pels gravíssims incendis del Pantanal. Podeu veure aquí la declaració dels bisbes.

Josep Roca Alsina, Claretià.

Carta-Aberta-Pantanal-Queimadas-Dioceses-pantaneiras.pdf Carta Aberta Pantanal Queimadas Dioceses pantaneiras

2020/09/28

Comments are closed.