Festa d’Enllaç Solidari 2018

El passat diumenge 21 d’octubre, Enllaç Solidari ha celebrat la seva trobada anual a la parròquia Sant Antoni M. Claret de Lleida, a la que han participat unes 50 persones procedents de diverses poblacions de Catalunya on hi ha presència claretiana.

La boira de Lleida els ha donat la benvinguda i per compensar-ho els hem servit un cafetó per entrar en calor. Després tot el grup ha participat de l’eucaristia dominical de la parròquia, concelebrada pels claretians de Lleida, a més a més del P. Ramon Olomí i el P. Josep Roca, coordinador d’Enllaç Solidari.

Tota la trobada ha tingut un fort accent missioner, i és que hi ha coincidit diverses circumstàncies que ho facilitaven. D’una banda, Enllaç Solidari és una ONG portada per claretians que impulsa l’aspecte missioner de la família claretiana, de l’altra,  aquest diumenge se celebra la jornada missionera del DOMUND, i per últim, la trobada ha tingut lloc a una parròquia que té per titular el P. Claret, un sant molt missioner.

El P. Roca, que ha presidit l’eucaristia, ha remarcat l’aspecte missioner de la trobada, tant a nivell de les lectures pròpies de la missa: “ser missioner és ser servidor”, com del lema del DOMUND d’enguany: “Canvia el món”. El lema, en segona persona, resumeix i empeny a fer el que Jesús proposa: convertiu-vos. Així, en la mesura que cadascú canviï d’estil de vida i entengui que servir és una manera de ser missioner, ja sigui en terres llunyanes com a casa nostra, el món anirà canviant.

Després de la missa, i a la mateixa església, hem seguit una xerrada per a donar a conèixer el treball dels missioners claretians a l’Àfrica. El P. Ramon Olomí –fill d’Artesa de Lleida–  ha explicat per mitjà d’un audiovisual com els claretians han treballat i treballen aquests darrers anys a diversos països del continent africà. Allà combinen l’acció social a través d’hospitals, guarderies, tallers, etc. amb l’evangelització. Ell mateix ha estat un dels claretians destinats a Àfrica i ha explicat la seva pròpia experiència i com ha anat evolucionant la tasca dels claretians. Avui dia ja tenen noviciat i seminaristes que cursen Filosofia i Teologia.

El dinar de germanor s’ha compartit als locals parroquials, amb una bona paella que els comensals han agraït a la cuinera amb un fort aplaudiment. També han pogut tastar postres casolanes portades pels mateixos participants. I, mentre es prenia cafè i es feia sobretaula, s’ha fet la tradicional rifa d’alguns llibres i objectes donats per a l’ocasió.

Tot seguit, un grupet de l’Associació “AMIC”  (de les Missioneres de la Institució Claretiana) ha explicat la seva experiència en un camp de treball a Los Llanos (República Dominicana) l’estiu passat. Com tants d’altres testimonis, han dit  que és molt més el que es rep que el que es pot donar. Han animat els joves –i no tan joves- a participar-hi alguna vegada.

Per últim, el P. Roca ha recordat que una de les activitats importants d’Enllaç Solidari és l’apadrinament de nens. En l’actualitat hi ha 230 nens apadrinats i, des que es va crear fa més de quinze anys, s’han apadrinat unes 1.000 famílies. Destacà l’evolució del projecte i de les persones que fan l’acompanyament: al principi eren voluntaris catalans, després s’hi han afegit voluntaris del sud del Brasil, i actualment són voluntaris del mateix lloc (Seringueiras i São Miguel do Guaporé). El P. Roca ha aprofitat l’avinentesa per exposar el projecte que la família claretiana de Catalunya vol portar a terme durant el present curs: dotar d’energia elèctrica amb plaques solars  l’hospital de Kindi (Congo) que ara només pot funcionar de dia, amb els inconvenients que suposa si hi ha una emergència durant la nit com pot ser un part o cesària.

Abans del comiat els participants han estat emplaçats a la trobada de l’any vinent, i s’ha  agraït l’acollida i el treball de logística de l’equip de Lleida.

Conxita López Torres

22/10/2018

Comments are closed.