Els infants apadrinats escriuen


Una de les característiques del Projecte d’Apadrinaments d’Enllaç Solidari és el contacte de l’infant apadrinat amb la seva padrina o padrí. La freqüència és molt diversa, però les cartes es multipliquen quan s’acosta Nadal. I aquest any, el tema de la pandèmia apareix en la majoria.

El primer que manifesten els infants és la falta d’escola: Estic enyorat de la meva escola i de poder-me retrobar amb els meus amiguets, escriu un d’ells. Les escoles, al Brasil, van tancar poc després de començament de curs, i ara seria l’hora de començar les vacances d’estiu i Nadal. Com s’ho han fet? Estudio a casa i la meva mare m’ajuda. Quan acabo els deures, ajudo la meva mare a la feina de casa, explica un d’ells. I un altre hi afegeix que la meva mare és la que va a l’escola a buscar els deures que hem de fer a casa.

La pandèmia fa que la situació dels pobres sigui encara més precària. Un apadrinat ho expressa així adreçant-se al padrí: Heu perdut algú dels vostres familiars amb el Covid-19? Jo sí que he perdut. Molt trist… Tot i que diversos apadrinats de Seringueiras diuen que allà no han tingut morts, la responsable del projecte en aquell municipi aclareix que sí que n’hi ha hagut, perquè tots els que estaven greus van ser duts a hospitals força lluny de casa, i van quedar registrats al lloc on van morir.

Els aliments bàsics s’han encarit. La queixa que apareix en força cartes és l’encariment de l’arròs, l’aliment bàsic de cada dia als països tropicals. Una carta ho expressa així: Aquesta pandèmia està fent que moltes persones passin gana. Per això s’adrecen molt sovint als padrins amb expressions com ara aquesta: Gràcies perquè tenim el nostre pa de cada dia per menjar. I és molt freqüent que desitgin que no us falti mai el pa de cada dia a taula.

Enmig de tot, l’esperança i la capacitat de resistir i refer-se: Que la puguem superar [la pandèmia] i que puguem visitar les nostres famílies l’any que ve. Una noieta diu a la seva padrina: És hora de rebre l’any nou amb alegria i esperança i abraçar el futur amb optimisme. I una altra afirma: Amb fe amb Déu tot passarà i nosaltres en sortirem més forts i vosaltres també.

2020/11/30

Comments are closed.