Crònica des del Brasil – Curs de Missionarios

Els dies van passant, entre temperatures de 25 a 30 graus, pluges torrencials,  picades de mosquits i pao de queijo, que boníssims que són! Mica en mica vaig coneixent la comunitat de Sao Miguel,  coneixent la realitat d’aquesta ciutat que es troba al mig de Rondònia, estat del nord-oest de Brasil i pertanyent a la Amazònia.

Precisament aquesta última setmana he tingut l’ocasió de participar en el “8è curso de missionários (as) amazònicas “ un curs pensat per totes aquelles persones que arriben a l’Amazònia com a missioners/es, voluntaris, etc. per conèixer aquesta realitat pròpia tan diferent a la resta de Brasil.

He tingut l’oportunitat de compartir impressions, inquietuds, experiències… amb persones pròpies de Brasil però que són d’altres estats i que desconeixen la realitat de la zona, així com amb persones d’Itàlia, Kenya, Etiòpia, Mèxic i Espanya, jo era la única representant catalana.  Persones que ens uneix un mateix camí, que és el de venir a treballar en aquesta zona de llatinoamerica amb les mans i el cor obert.

Durant aquesta setmana hem pogut treballar diferents qüestions entorn la realitat de l’Amazònia, la historia de l’Amazònia a Brasil, com l’església s’hi ha anat introduint, les formes religioses de les poblacions tradicionals, la importància de la Pacha Mama, la pedagogia de l’agent de pastoral, testimonis de missioners/es, etc.

Ha estat una setmana ben productiva i reflexiva. Una setmana d’on m’enduc algunes pinzellades d’aquesta terra que m’acull. I dic pinzellades perquè sobretot el què s’ha repetit en aquest curs és el fet de que hem de venir amb els ulls oberts, el cor obert i les mans obertes a descobrir el què aquestes terres amaguen, podem venir amb molta experiència, amb molts coneixements, però realment ho hem de viure per comprendre-ho, entendre-ho, adaptar-nos a les costums de la regió i aportar el millor de nosaltres.  I sobretot m’enduc la riquesa d’haver conegut i compartit amb persones de diferents països que porten anys de la seva vida dedicats als altres.

Laura Verdaguer

 

22/02/2019

Comments are closed.