Bon Nadal des del Brasil

El jove Alex dos Santos, coordinador del projecte d’Apadrinaments a São Miguel do Guaporé felicita els padrins i padrines amb aquesta carta i les fotografies que l’acompanyen. A més, fa un bonic resum de les activitats fetes durant l’any.

São Miguel do Guaporé, Rondônia – Brasil, 13 de desembre de 2017.

Salutacions, estimat/da padrí/na.

Som a les vigílies del naixement de l’infant Jesús i a punt de començar un any més. Jo, Alex dos Santos, coordinador del Projecte “Famílias Amigas” (Apadrinaments) et vull presentar i agrair, a títol personal, les activitats del projecte d’Apadrinaments.

Amb l’orientació dels Claretians PP. Lluís Garcia i Lluís Llamas, tinc les següents línies d’actuació: visites, cursos, xerrades i confiança. I d’altres línies secundàries: entrega de les donacions, transport amb el cotxe de l’església, basar de roba, dentista amic, etc.

Les visites es fan amb freqüència. Són constants a les famílies amb problemes familiars relacionats amb la parella, l’escola, drogues o maltractament dels nens. A les visites, acostumo anar-hi amb col·laboradors. Així podem escoltar, orientar, verificar si l’infant és ben tractat o va a l’escola. Aquest any he descobert un cas d’abús sexual i l’he adreçat a les autoritats. També hi ha hagut força casos de desnutrició i paràsits intestinals.

Una altra forma d’actuació, que em dóna molta satisfacció, són els cursos de capacitació i d’adquisició de recursos econòmics. Hi participen majoritàriament dones sense feina, de vegades homes o adolescents. Os cursos són gratuïts; es comencen amb una pregària ecumènica i l’últim dia es fa la clausura compartint aliments. El 2017 hem fet aquests: panificació (fer pa a casa) a l’abril, amb 20 participants, costura el juliol i agost, amb 9 participants i pintura sobre teixit d’octubre a desembre, amb 11 participants.

Les trobades per a l’entrega dels vals es fan un cop cada mes a les dependències de la Parròquia São Miguel Arcanjo. Les mares acostumen a portar els nens. La trobada comença amb una xerrada temàtica, segueix amb una oració ecumènica, avisos i entrega dels vals. Les principals xerrades del 2017 han estat: Drogues, Família, Fills i Abús Sexual Infantil.

Finalment, destaco la confiança. Perquè en les visites les famílies exposen la seva intimitat. A més de guardar secret i d’orientar-les, les tinc presents en la pregària i busco ajuda. Fruit d’això ha estat l’atenció psicològica de la Dra. Angélica a 3 famílies amb casos d’abús, conflicte de pares i fills i depressió. Un altre fruit ha estat la revisió de la boca feta pel Dr. Márcio a 90 infants, amb neteja i orientació bucal i donació d’un kit amb raspall i pasta de dents i fil dental. Estic segur que aquesta confiança mútua i el sigil de les converses motiva les famílies a tirar endavant enmig dels problemes. Es fa més fàcil arribar a la veritable causa dels problemes.

I tu, padrí/na, ets la porta d’entrada per a totes aquestes accions que realitzem amb els 133 infants a São Miguel do Guaporé. Amb la teva ajuda, aquestes famílies augmenten els ingressos, completen l’alimentació, experimenten i retribueixen la solidaritat i, sobretot, se les convida a tenir una mirada d’esperança cap a l’interior de les seves llars i a buscar el canvi de vida, a fi que d’aquí uns anys puguin deixar el projecte perquè tindran una situació millor. El meu agraïment per la teva ajuda. Et desitjo a tu i a la teva família un Sant Nadal i un venturós 2018.

Alex dos Santos

Coordinador del Projecte d’Apadrinaments

Carta Alex 3carta Alex 2

Comments are closed.